Dag 5

Jag har sovit så sjukt mycket inatt, gick och la mig klockan 10 igår kväll och gick upp strax efter 10 nu imorse. 12 TIMMAR! Det är länge sedan jag sovit tolv timmar i sträck, för hemma i Sverige är det ytterst sällan som jag faktiskt brukar gå och lägga mig prick 10 (och det tror jag även att du mamma kan hålla med om...). 
 
Hur som helst, tänkte berätta lite om gårdagen. Morgonen var rätt seg, vi gjorde inte så mycket utan degade mest inne på rummen. Men vi visste dock om att vi skulle till skolan för att jag skulle skriva på några papper och att vi sedan skulle till Besançon, eller det var så mycket som jag förstod av det hela. Hur som helst, tillslut kom vi iväg till skolan där vi träffade kontaktpersonen som vi skulle fylla i alla papper hos. Medan vi sitter och fyller i (det var en himlans massa saker man skulle fylla i, typ mammas och pappas yrke, födelseort m.m) så kommer det även en annan tjej och börjar fylla i sina papper, så den här kontaktpersonen måste hjälpa oss båda med saker vi inte förstår. Tillslut är hela häftet ifyllt och vi har plötsligt väldigt bråttom (av oklar anledning för mig hade missat att vi hade en tid att passa) så vi måste gå och får ta med oss de sista papprena att fylla i hemma och jag hinner inte fråga kontaktpersonen om typ vilka datum loven är osv. Som tur är har tjecken som bor här med fått de datumen för hon hade varit där tidigare och fyllt i allt så ska få det från henne. 
 
Så då bär det iväg mot Besançon, som är en större stad än Vesoul, och jag visste inte riktigt vad det var vi skulle göra där. Men när vi tillslut sitter i bilen och kör runt inne i Besançon så stannar värdmamman bilen och tjecken hoppar ut (de hade pratat under tiden vi åkt runt men jag förstod inte vad de sa) så då är det bara för mig att hoppa ut också. Sen fick jag det förklarat för mig på engelska att värdmamman skulle iväg och fixa typ ett kontantkort till mig och att vi två skulle gå runt inne i Besançon. Det var ju egentligen inte så komplicerat att förstå, men jag hade verkligen missat allt. 
 
Vi shoppade då lite inne i Besançon, det blev en kalender, lite post-it lappar, en tip-ex rulle och lim (för lim kommer vi tydligen använda mycket enligt tjecken). Sedan gick vi tillbaka till platsen där värdmamman hade lämnat oss och där dök plötsligt värdpappan upp. Värdmamman kom och plockade upp oss med bilen och sedan började vi åka hemåt mot Vesoul. Men även denna biltur missade jag hela samtalsämnet, då vi plötsligt parkerade för att titta på någon sjö, som är lite känd men som jag inte kan namnet på. Det var en väldigt fin sjö. 
 
Kan utifrån gårdagen dra slutsatsen att jag har mycket kvar att lära, men samtidigt känner jag att jag nu har börjat uppfatta var orden börjar och slutar. Det låter inte längre som ett enda långt ord. Och det mina vänner, hoppas jag på bådar gott inför framtiden. 
 
Innan jag avslutar detta och publicerar det vill jag bara hälsa till Beatrice som åker iväg till Spanien idag, LYCKA TILL! 
 
 
Tusen pussar och kramar tills vi hörs igen.
 
Au revoir

Dag 3, framme hos värdfamiljen

Jag klarade det! Igår kväll vinkade jag hej då till min gudmor på tågstationen och sen bar det av. Var tvungen att byta tåg en gång och fy vad jag var nervös över att göra något fel. Men som tur var skulle tjejen bredvid mig också byta vid samma station och ta samma tåg så med hennes hjälp klarade jag av det. Jag tycker dessutom att det bör noteras att vi två kommunicerade på franska och ändå lyckades jag förstå, fantastiskt tyckte jag och tänkte att det kanske ändå inte skulle bli så jobbigt det här ändå. Ack vad fel jag hade, för när jag träffade värdmamman sa hon en lång harang där jag bara förstod enstaka ord och jag fick inse att franska trots allt är ett svårt språk.  Nu har jag inget mer att skriva och kan ju inte bara sitta vid datorn hela tiden! Måste ju ta vara på det här året,
 
Au revoir och en massa kramar! 

3 dagar kvar

Nu börjar avfärdsdatumet närma sig med stormsteg. Verkligen. Plötsligt verkar det hela mycket lättare att greppa. Fatta, jag har tre dagar kvar i Sverige, tre dagar kvar av mitt vanliga liv. På tisdag sticker jag och jag kommer inte vara tillbaka på riktigt förnst i juni/juli nästa år. Idag fick jag dessutom ett mejl från den tjeckiska tjejen som ska bo i samma värdfamilj. Hon verkar hur gullig som helst och hon skrev på engelska, så förhoppningsvis kan vi kommunicera på engelska i början istället för på (min) halv dålig franska. 
 
En annan anledning till att det börjar kännas mer verkligt nu är för att sakta men säkert läggs delar av det som kommer att bli min packning fram på gästsoffan. Packar bara ner mina favoritkläder, kläder som jag verkligen använder och gillar. Saknar jag något därnere får jag väl helt enkelt köpa det på plats. 
 
På tisdag befinner jag mig på Arlanda, med min gröna resväska fylld med favoritkläder och flygbiljetten i handen. Då ger jag mig iväg på mitt livs (hittills) största äventyr. 
 
Kraaam

18 dagar kvar

 
 
Om 18 dagar lämnar jag mitt trygga liv i Sverige för ett år i Frankrike, där jag inte är lika säker på vad för upplevelser det är som väntar på mig. Jag åker med en organisation som heter Universitets- och Högskolerådet (UHR, tidigare Programkontoret) och har blivit placerad i den lilla staden Vesoul. Tanken är att alla som åker med den här organisationen ska bo på skolans internat i veckorna och i värdfamilj på helgerna, men kring just min vistelse i Vesoul vet jag inte helt och hållet hur det kommer att bli med min internatvistelse. Men just detta frågetecken håller UHR på att reda ut. Jag tror faktiskt att det kommer bli bra hur det än må bli, då min värdfamilj verkar jättesnäll. Det är ett lite äldre par vars tre barn är mellan 20 och 30 år, så de bor själva hemma. Därför kommer de det här läsåret att ta emot två utbytesstudenter, mig och en tjej från Tjeckien. Dessutom tog de emot utbytesstudenter förra året för första gången så det känns rätt bra att veta om att det antagligen har fungerat så pass bra att de får förtroendet att ta emot iår igen. Utöver detta har jag nog inte så mycket mer att berätta för tillfället, men det lär dyka upp ett och annat inlägg både nu före jag åker och under årets gång. 
 
 
 

hejsanfrankrike.blogg.se

Utbytesstudent i Frankrike 13-14

RSS 2.0